För 70:e året i rad: Värmlänningarna intar Gropa

Tova Hollender och Ole Aleksander Bang spelar kärleksparet Anna och Erik. /Foto: Doris Wretling

På midsommarafton äntrar Värmlänningarna traditionsenligt ”Gropa” på Ransäters hembygdsgård. Det populära folklustspelet blir i år en riktig familjeföreställning och på rollistan hittar vi dessutom flera nya och kända namn.

I grunden står som vanligt kärlekshistorian mellan rikemanssonen Erik och fattigmansflickan Anna och kampen mellan deras fäder; den rika storbonden och den fattiga fiskaren. Den enkla men innerliga berättelsen är en stark sed och Värmlänningarna har med åren blivit ett begrepp, menar producent Anett Refseth.

Lekfullt

Årets Värmlänningarna, som arrangeras av Hembygdsföreningen i Ransäter och är ett samarbete mellan Wermland opera, Region Värmland och Munkfors kommun, beskrivs som lekfullare än någonsin och en upplevelse för hela familjen. Föreställningen pågår i två och en halv timme inklusive paus och spelas vid fyra olika tillfällen i sommar.

– Precis som förra året riktar vi oss speciellt till barnfamiljer och har därför kortat ner föreställningen lite. Det är mycket roligheter och ännu mer interaktion med publiken än i fjol. Det är också mycket fokus på dans – rolig dans med akrobatiska dansare. Det är nytt för i år. Vi har också en ny, ung skådespelerska som är känd för barnen – Ida On som bland annat har varit programledare för SVT:s Sommarlov, berättar Anett.

I rollistan ser vi även fler nya ansikten, inte minst Tova Hollender som i år ska spela ingen mindre än Anna. Tova har precis avslutat sin roll som Lena i musikalen Så som i himmelen på Säffleoperan.

– Hon är vårt nya stjärnskott, hon sjunger helt fantastiskt. Jag såg på repetitionen idag och det såg jättebra ut.

I Värmlänningarna spelar hon mot veteranen Ole Aleksander Bang, som vid det här laget är mycket trygg i sin roll som Erik. Drängen Pär kommer i år spelas av Jakob Hultcrantz Hansson, känd bland annat från Beck-filmerna.

– Han gör sin första medverkan i Värmlänningarna och är ett stort namn att ha med.
Olof Wretling gör sitt tionde år som regissör och musiken arrangeras av Pär Jorsäter.

Jubileum
Vid tid för intervjun gör Värmlänningarna sin första repetitionshelg och Anett känner sig laddad inför premiären på midsommar.

– Det går superbra. Vi har gjort det några år nu och det är 70:e året som Värmlänningarna sätts upp i Gropa – så det blir lite jubileum. Värmlänningarna är verkligen höjdpunkten på hela året.

Göran Håkansson och Jakob Hultkrantz Hansson. /Foto: Doris Wretling

Helena Lundberg

 helena@svenskmediakonsult.se