Bland troll och lego i Gamla kraftstationen

Efter ett tufft och turbulent 2022 har Gamla kraftstationen i Deje öppnat igen. Under sommaren bjuder konsthallen på mystiska, mytiska och kanske till och med oväntade inslag.

– Det kommer att bli en sommar i sann kraftstationsanda, säger verksamhetsledare Linn Sönstebö Mossberg.

Gamla kraftstationen i Deje har lämnat ett turbulent 2022 bakom sig. Den 18 maj öppnade man årets sommarsalong med ett förlängt hyresavtal i ryggen. KHaktuellt tog en tur till Deje för att spana in sommarens utställningar.

Stenskulpturer

Verksamhetsledare Linn Sönstebö Mossberg beskriver sommarens utställningar som en blandning av tradition och oväntade inslag – mystik och folktro, från jordtoner till färgexplosioner.

– När du kommer till kraftstationen kommer du mötas av skulpturer utomhus. Där ställer Robin Lindström och Synnöve Orebjörk ut 12 olika stenskulpturer inspirerade av den fornnordiska mytologin. Varje skulptur får en QR-kod med individuell inläsning och tonsättning, så du kan uppleva verken på fler sätt än bara visuellt.

Den mystiska och mytiska stämningen fortsätter sedan inomhus genom konceptutställningen Trolsk.

– Den är skapad av en trio som kallar sig Oknytt, som vill skapa intresse kring nordisk folktro och ge betraktaren en inspirerande sagokänsla. Genom att fotografera modeller och skulpturer formade som till exempel troll och älvor, och satt dem i verkliga miljöer, har Oknytt skapat helt magiska, poetiska bilder.

Linn berättar att Gamla kraftstationen alltid vill göra någonting med en tvist. Det har de gjort även denna sommar.

– Vi har gjort en temasalong, där vi bjudit in ett tiotal konstnärer och skribenter som har fått tolka på temat Nättroll och trollsvans. Det är ett rum där man får tänka till och som inbjuder till samtal och diskussioner, säger hon.

Lego

En annan tvist kan vara att lego i år får ta plats i Gamla kraftstationen. Det är vinnarna av Lego masters Sverige 2022, Emma Friman Browne och Andreas Lenander som ställer ut.

– Vi blir alltid lite ifrågasatta eftersom vi gärna tar in nya uttryck i konsthallen. Redan som barn kommer man i kontakt med de flesta av de uttryck och tekniker som vi visar i konsthallen – lera, penna, papper, pensel, färg, lego… Det är betydligt fler som tagit penseln vidare och utvecklat den tekniken, än legotekniken. Men vi menar att om det dyker upp någon, som Emma och Andreas, som utvecklat en teknik som normalt sett inte visas i konsthallarna – då är det vår förbannade skyldighet att faktiskt plocka upp det och visa hos oss, säger hon. Emma och Andreas har utvecklat legotekniken och som kronan i utställningen tronar en återskapad version av Fågel Fenix, Emmas och Andreas mästerbygge och vinnarbidrag från tävlingen 2022.

Helena Lundberg

 helena@svenskmediakonsult.se