Säffleloppis utsedd till Sveriges bästa

Simon Andersson driver loppis i Långserud utanför Säffle. Verksamheten blev nyligen framröstad som Sveriges bästa loppis 2023.

– Jag blev lite chockad, men det är så klart jättekul, säger han.

Efter en omröstning i Expressens Allt om resor utsågs Simon Anderssons loppmarknad i Långserud till Sveriges bästa för året. Jättekul, tycker Simon som startade och driver loppisen.

– Jag blev lite chockad när jag fick höra det, men det är så klart jättekul, säger han.

Välgörenhet

Loppisen, som är förlagd i Simons föräldrars gamla ladugård, cirka 800 meter från E18, fick ett slutbetyg på 4,9 av 5 möjliga.

– Jag startade verksamheten för sju-åtta år sedan. Det var i samband med ett mopedrally som jag hade öppet här för första gången och sålde lite grejer till förmån för välgörenhet. Efteråt kom det folk och frågade om jag skulle ha öppet någonting mer och om de fick skänka saker, berättar han.

Allteftersom skänktes fler och fler förmål och Simons verksamhet blev större och större.

– Det bara rullade på och jag fick bygga ut – och så plötsligt stod det att jag hade årets bästa loppis.

Då Simon har ett annat jobb, och driver loppisverksamheten vid sidan av, är loppisladan bara öppen när tillfälle ges. Men stamkunder har han ändå.

– Jag försöker ha öppet en gång varje helg under somrarna och det är många som tycker att det är roligt att komma hit. Jag bjuder på kaffe, ibland även något hembakat. Det har blivit som ett litet samlingsställe och det är folk som kommer varje gång och sitter här och pratar.

Han beskriver loppisens utbud som en blandning av allt möjligt, där 30 procent av intäkterna oavkortat går till Barncancerfonden.

– Grejerna kommer från vem som helst, i stort sett. Det kan vara från dödsbon, från någon som flyttar… Åldrarna på de som skänker är från ung till gammal.

Simon själv gillar speciellt skivor och filmer.

– Så det har vi en hel del av. Elektronikprylar och köksprylar har vi också väldigt mycket av.

Sedan omröstningen publicerades, har du märkt någon effekt?

– Ja, verkligen. Jag har fått göra i ordning mer parkering för att alla ska få plats. De senaste veckorna har parkeringen varit full redan innan jag kommer ut och öppnar – folk står utanför och väntar när jag kommer.

Simon, som själv gärna besöker loppisar, tycker att det är som roligast när man som besökare ser nya saker vid varje besök.

– Därför försöker jag ställa ut nytt inför varje öppning, berättar han.

Några konkreta planer för loppisens framtid har han inte.

– Jag har väl tänkt köra på som vanligt. Men sedan får vi väl se – om detta håller i sig kanske en kan göra ett företag av det framöver. Men jag verkar ju få en fullspäckad sommar framför mig i alla fall, avslutar han.

Helena Lundberg

 helena@svenskmediakonsult.se