Bengt Berg – vinnare av Selma Lagerlöfs litteraturpris

Bengt Berg verkar i Selma Lagerlöfs anda. /Foto: Heidruns

I år är det Bengt Berg, född1946 i Torsby i norra Värmland, som tilldelas den ärofyllda utmärkelsen Selma Lagerlöfs litteraturpris. I motiveringen står bland annat att Bengt fått priset för ”ett författarskap som – i likhet med Selma Lagerlöfs – kombinerar en stark lokal förankring med en internationell räckvidd och universell betydelse”.

Bengt är författare, lyriker, kulturentreprenör och översättare och har gett ut ett 40-tal böcker. Sedan 1990 driver han, tillsammans med Gun-Britt Karlsson, Heidruns Förlag. Han var också redaktör för tidskriften och förlaget Rallarros under 70- och 80-talen.

Selma Lagerlöfs litteraturpris delas ut sedan 1984 av en stiftelse med samma namn. Priset går till författare som verkar i Selma Lagerlöfs anda och prissumman ligger på 100 000 kronor.

Helena Lundberg

 helena@svenskmediakonsult.se