Dags för landskampen mellan kallbloden

Stjärnhästen Stjärnblomster har ägaranknytning till regionen. /Foto: Urban Kihlman

Unionstravet startade 2005 och har blivit en kär tradition och uppskattad folkfest på Färjestads travbana. Den 23 september är det återigen dags för landskampen, Sverige mot Norge.

För att uppmärksamma att fredsavtalet mellan Sverige och Norge skrevs på i Karlstad hundra år tidigare arrangerades Unionstravet för första gången 2005. Då evenemanget var så pass uppskattat, har det blivit en tradition och en stor dag inom svensk travsport. De senaste åren har man även tittat på om dagen går att utveckla med någon mer aktivitet än bara trav, och förhoppningsvis är det något som kan bli aktuellt om något år.

– På Unionstravet kommer vi som vanligt ha ett gratis barnområde för dem som besöker travet. Där bjuds det bland annat på popcorn och fiskdamm. Vi kommer ha en hoppborg för de allra minsta barnen, och till de lite större barnen har vi hyrt in en 15 meter lång, uppblåsbar hinderbana. Självklart kommer vi också lägga stort fokus på våra fantastiska ponnys dagen till ära. Man kommer kunna besöka dem i klapphagen och även testa ponnykörning. Alla förberedelser är inte helt klara i dagsläget, men vi räknar med att ha ett gäng andra aktiviteter också, precis som vi hade på Långfredagstravet. Det kommer med andra ord bli en riktig toppendag för hela familjen, säger Michaela Ambjörnsson, marknadschef på Färjestadstravet.

– På resterande område kommer vi att ha serveringstält och andra serveringsytor som redan idag går att boka. Vi hoppas på en lika stor familjefest som vi hade på Långfredagstravet, som var en mycket lyckad dag, tillägger Marie Svensson, travbanechef på Färjestadstravet.

Kallblod i fokus

I stort fokus för dagen hamnar såklart Unionskampen, som är en uppgörelse mellan de bästa svenska och norska kallbloden.

– Norge vet vi av erfarenhet att de alltid mönstrar ett starkt lag. Dock har fjolårsvinnaren tillika superhästen Odd Herakles lagt tävlingsskorna på hyllan och kan därmed inte försvara sin titel från 2023, säger Michaela.

– Drömmen vore ju såklart att få se Öystein Tjomslands Tangen Bork, som imponerat hela året, ställas mot de allra bästa svenska kallbloden, säger Greger Artursson, sportchef på Färjestadstravet, och fortsätter:

– Jan-Olov Persson blir ju lite av en nyckelperson för hur starkt det svenska laget blir, med sin otroliga kvalitet på stallet. Stjärnhästen Stjärnblomster med ägaranknytning till regionen är ju tyvärr inte kurant för dagen, men det vore såklart en önskvärd profil att få se i de blå-gula färgerna i Unionskampen.

Amatörkamp

Andra stora lopp är bland annat Uno Sweds minneslopp, som har varit med under Unionstravet sedan 2013 för att hylla den legendariska tränaren och kusken som gick bort 2012.

– Precis som förra året kommer vi även ha en amatörkamp för hästar enbart i B-träning, det vill säga amatörträning, med kuskar inom samma kategori. Amatörerna är ryggraden i svensk travsport och det är otroligt kul att de får starta på en V75-dag. Då kan man alltid räkna med mycket känslor i vinnarcirkeln efter loppet, säger Marie.

De med svensk travsports årskort har som alltid gratis inträde på Färjestadstravet. För de som vill spela är rekommendationen att göra detta via ATG-appen på mobiltelefonen. Sedan något år tillbaka finns inte längre möjlighet att betjäna spel över disk.

– Det körs inga egna V75-tävlingar i Norge under dagen, utan Sverige och Norge har gemensam pottoch det hoppas vi innebär att V75-omsättningen blir över hundra miljoner, avslutar Greger Artursson.

Odd Herakles. /Foto: Urban Kihlman

Helena Lundberg

 helena@svenskmediakonsult.se