Slår ett slag för höstplanteringar

Stora planteringsveckan startar i år lördagen 2 september.

Hösten är den tid på året som det är lättast att lyckas med olika planteringsprojekt, vare sig det handlar om buskar, träd, perenner, rosor eller klätterväxter. Därför vill trädgårdsbranschen slå ett slag för planteringar på hösten genom Stora planteringsveckan som traditionsenligt startar den första lördagen i september.

Det är många som traditionellt planterar på våren, men faktum är att det finns många vinster med att plantera på hösten. De allra flesta växter lämpar sig som bäst att plantera på just hösten; såväl perenner, rosor och klätterväxter som buskar och träd. Förklaringen är att det under hösten är mer fuktigt och växterna slipper stressas av het sol och torka. Istället kan de i lugn och ro etablera sin växtplats och utveckla sina rötter. Dessutom behöver man inte vattna lika mycket.

Inspirera

För att inspirera fler till att plantera på hösten och sprida kunskap om hösten som planteringstid, håller Stora planteringsveckan sina årliga aktiviteter i trädgårdsbutiker över hela landet. Arrangemanget ses som ett startskott för höstens långa planteringssäsong och startar alltid första lördagen i september och sträcker sig över två helger, i år den 2-10 september.

I Värmland kommer olika aktiviteter planeras på Blomsterlandet på Rud samt Våxnäs i Karlstad, Åstorps gårds handelsträdgård i Karlstad, Pomonadalens handelsträdgård i Säffle och Högvalta handelsträdgård i Arvika.

Källa: Stora planteringsveckan

Helena Lundberg

 helena@svenskmediakonsult.se