Fira Äpplets dag i Mariebergsskogen

Söndagen 24 september bjuder Karlstads trädgårdssällskap in till olika aktiviteter på tema äpple.  

Med Äpplets dag den 25 september vill man hylla det svenska äpplet. Som traditionen bjuder anordnar Karlstads trädgårdssällskap ett evenemang på Naturum i Mariebergsskogen, där man bland annat får provsmaka äpplen och får sina medhavda äpplen artbestämda. 

Den 25 september 2016 firades Äpplets dag för första gången i Sverige, på initiativ av Riksförbundet svensk trädgård. Inspirationen kommer från England, där Apple day har firats sedan 1990. 

Att samlas kring olika äppelaktiviteter är inget nytt, men genom en rikstäckande temadag kan man förena företag, organisationer, föreningar och privatpersoner kring gemensamma firanden. Det grundläggande syftet med äpplets egen dag är, enligt Riksförbundet svensk trädgård, att öka kunskapen och intresset för svenska äpplen och fruktträdsskötsel. 

Aktiviteter 

Över hela landet pågår aktiviteter med äpplet som gemensam nämnare. I Karlstad bjuder Karlstad trädgårdssällskap (KTS) in till Naturum i Mariebergsskogen på söndagen innan, den 24 september. Enligt Ingrid Larsson, KTS, är det ett evenemang de haft i flera år och som nu blivit en uppskattad tradition.

– Här har man bland annat möjlighet att lämna in äpplen, fem av varje sort, och få dem artbestämda av två pomologer som brukar vara där, berättar hon.

För 20 kronor per sort kan således den som vill få veta mer om sina medhavda äpplen.

– Vi kommer också musta på plats och Naturum kommer ha flera utställningar på temat äpple. 

Besökarna kommer också att kunna både provsmaka och köpa olika äppelsorter och få råd om odling med mera.

Till äppelutställningen söker Naturum bidrag av äpplen. Den som vill skänka ska lägga minst fem äpplen av varje sort i en påse märkt med äpplets namn och lämna till Naturum senast 21 september klockan 17.

Vad har du själv för äppelfavorit? 

– Signe Tillisch gillade jag när jag växte upp. Det är sådana som man kan rulla in i papper och ta fram nästan ända fram till jul. 

Vad brukar du göra med äpplen? 

Det brukar bli äppelkakor förstås, av lite olika slag. Och äppeldricka vet jag att min mamma gjorde. Det var askorbinsyra, kallt vatten över lite citron och så äppelbitar… det fick stå någon dag och sen kunde en dricka det eller spä ut det. Det är inte alls dumt, det är perfekt om en har överflöd på äpplen, avslutar Ingrid.

Äpplets dag i Mariebergsskogen har gratis entré och pågår klockan 11-15.

Helena Lundberg

 helena@svenskmediakonsult.se