Hundraåringen blir musikal på Wermland opera

Boken har sålts i 12 miljoner exemplar världen över och filmen blev en stor biosuccé i Sverige. Nu ska Jonas Jonassons bok Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann bli musikal på Wermland opera.

Det är en solig dag i slutet av juli. Ensemblen och produktionsteamet har samlats för ett uppstartsmöte inför de kommande veckornas repetitionsarbete som ska göra boken Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann till en musikal. Med på mötet, på Wermland operas lilla scen på Spinneriet, finns även bokens författare, Jonas Jonasson, som berättar att han inte behövde fundera länge innan han gav Wermland opera tillåtelse att ta sig an hans verk.

– Jag fick snabbt ett stort förtroende för dem, deras kompetens och deras vilja att göra den.

Miljoner ex

Boken handlar om Allan Karlsson som, istället för att delta på sitt eget 100-årsfirande på ålderdomshemmet, flyr ut genom ett öppet fönster. Läsaren får sedan följa honom på det äventyr han ger sig ut på och även följa återblickar av tidigare äventyr i hans hundraåriga liv.

Under uppstartsmötet berättar Jonas Jonasson lite om bakgrunden till boken. Med mycket humor ville han visa att människan, som ska vara de mest intelligenta varelserna på jorden, tenderar att göra om samma misstag igen och igen.

– Boken har sålts i 12 miljoner exemplar världen över, men världen har inte blivit det minsta bättre. Jag är fullt medveten om att världen kommer att gå åt helvete, men tack vare er alla på Wermland opera kan världen åtminstone gå åt helvete med musik, säger han och får skratt och rungande applåder av ensemblen till svar.

Ny musikal

Markus Virta, en av musikalens tre upphovsmän, berättar om känslan att kasta sig in i ett sådant här projekt.

– Det är alltid en utmaning att skriva en ny musikal och det har inte varit lätt den här gången heller. Boken är över 300 sidor lång, utspelar sig på platser över hela världen och sträcker sig över 100 år.

Att göra projektet tillsammans med Wermland opera var däremot givet.

– Wermland opera har alltid varit ett hus som stått i framkant vad gäller att ta ny musik och verk till Sverige, man har ofta haft både Europa- och Sverigepremiärer av verk. Så för mig var det ganska självklart att ställa frågan till Wermland opera när idén om detta projekt kom. Jag har jobbat här flera gånger och vet vad huset kan göra och vågar göra.

Om musikalens utformning säger han;

– Vi är fortfarande i den formande processen men det kommer bli en väldigt skruvad historia. Man kommer uppleva det som en stor fiskehistoria där man inte riktigt vet vad som är verklighet eller fiktion.

Allan Karlsson gestaltas av Christer Nerfont (Allan den äldre) och Gustav Gälsing (Allan den yngre). På scenen ses, bland annat, även Erik Gullbransson, Cecilie Nerfont Thorgersen, Sonny Enell och Åsa Arhammar. Musikalens upphovsmän är, förutom Markus Virta, även Pierre Oxenryd och Johan Hwatz.

Musikalen har världspremiär på Wermland operas stora scen 28 september.

lisaharkman

 lisa@svenskmediakonsult.se