Lyckas med tapetseringen i åtta steg

Att tapetsera är ett roligt sätt att förvandla ett rum – och behöver inte vara så svårt.

Att tapetsera är inte så svårt som många tror. I guiden nedan får du hjälp, steg för steg, med din tapetsering.

  1. Förarbeta

Innan du sätter igång med själva tapetseringen behöver du se till att väggytan är jämn och slät. Ta därför bort gammal färg och tapet som sitter löst och spackla bort eventuella ojämnheter. Ett tips är också att måla ett lager med en liknande färg som tapetens grundfärg, för att våderna från den tidigare tapeten inte ska synas igenom.

  • Mät

Det är viktigt att första tapetvåden blir rak, då det är denna som blir utgångspunkt för nästa. Börja i ett hörn av rummet, förslagsvis vänster hörn, och rita en lodrät linje som mall på väggen. Använd gärna ett vattenpass eller en krysslaser.

  • Limma

Ha koll på vad som gäller för just din tapet. Papperstapeter är den vanligaste typen som kräver att du limmar på baksidan av tapeten, men är det istället en så kallad Non woven-tapet ska du limma direkt på väggen. I det senare fallet ska du börja med att pensla vid tak- och golvlister och sedan rolla ett tunt och jämnt lager över väggen (applicera med fördel lim för två våder i taget).

  • Tryck fast

När du måttar upp den första vådens längd utgår du ifrån avståndet mellan golv till tak och lägger till några centimeter som marginal. Tapetvåden kan skäras eller klippas av. Börja med att fästa våden lätt mot taket och se till att den hänger rakt med hjälp av ditt tidigare målade streck. Använd ett tapetverktyg eller en tapetborste, tryck fast tapeten längst upp och arbeta nedåt. Undvik luftbubblor och var speciellt noga vid kanterna. Behövs det mer lim går det bra att lyfta på våden och applicera med penseln. Det går också bra att justera tapeten efter att den är uppsatt.

  • Skär av

Med hjälp av en tapetkniv skär du av tapeten mot tak och golv. Tänk på att kniven behöver vara vass för att inte riskera att tapeten rivs sönder.

  • Torka av

Eventuella limrester på tapeten kan du torka bort med en fuktig trasa. Det är också viktigt att torka av eventuellt lim från verktygen, för att undvika att nästa våd får lim på sig.

  • Lägg kant i kant

Upprepa steg 4. Om tapeten har mönsterpassning, försök matcha mönstret där våderna möts. Våderna ska sättas kant i kant mot varandra.

  • Fullfölj

Upprepa nu steg tre till sju tills rummet är komplett. Avsluta med att se över tapet och tak-och golvlister. Torka av eventuella limrester med en fuktig trasa eller svamp. Grattis, nu är du klar!

Källa: Colorama

Helena Lundberg

 helena@svenskmediakonsult.se