En inredningshöst i naturmaterial och japansk stil

Färg och tapet är effektfulla sätt att förändra ett rum. Trenden med blommiga tapeter och mönster från förra sekelskiftet samt beige, aprikosa och gröna färgtoner ser ut att hålla i sig även i höst, men nu med mer inspiration av naturmaterial och japansk stil.

Hösten är en tid då många lyfter blicken från trädgården och in i huset. Vore det inte dags att byta tapet eller färg för att uppdatera sig lite eller få en nystart? Många märken lanserar också nya färgkartor och tapetkollektioner under hösten. KHaktuellt haffade Erika Frisk, tapetansvarig på Skogaholms färg i Karlstad, för en pratstund om aktuella trender och vad de brukar rekommendera sina kunder.

Naturmaterial

Länge har blommiga tapeter och mönster från förra sekelskiftet varit en stark trend, menar Erika. Likaså de enfärgade med lite struktur, så som linnekänsla och kalkade väggar. Gällande kulörer på målade väggar är det mycket beige toner, aprikos, rosa samt grönt som butiken sålt mest av.

– Det är också vanligt nu att man tar hänsyn till husets arkitektur och återställer den stil som varit när huset byggdes, berättar hon.

Och vad kan man förvänta sig av hösten?

– De nuvarande trenderna ser ut att hålla i sig, men med mer inspiration av naturmaterial och japansk stil. 

Låna hem

Det vanliga rådet är att inte ha för bråttom, utan att först låna hem tapetprover och köpa provburkar med färg.

– Ett vanligt misstag är att hoppa över detta steg. Vårt råd är att låna hem, då det är viktigt att se hur färgen eller tapeten upplevs i rätt ljus och miljö mot befintlig inredning och angränsande rum. Ofta har man bara sett kulören eller tapeten på nätet. Tapeter behöver ses i verkligheten även för att man ska kunna se storlek på mönstret, papperskvaliteten och trycket. 

Erika tipsar också om att måla vid ett hörn och sedan se hur ljuset faller och påverkar kulören under olika tidpunkter på dygnet. Även olika glansgrader kan påverka hur en kulör upplevs, varför det är viktigt att provmåla med rätt produkt.

Helena Lundberg

 helena@svenskmediakonsult.se