Var plockar du dina kantareller?

Finns det något heligare i Sverige än våra hemliga kantarellställen? Dolda oaser fyllda med skogens guld – gömställen vi bara berättar för ytterst få utvalda. Typ våra egna barn och grannen som ligger på dödsbädden.

För inte så länge sedan skulle jag, min pappa och min yngsta dotter ut och plocka kantareller. Vi skulle till en av pappas favoritställen och han hade länge och väl beskrivit exakt hur vi skulle åka och sedan gå. Där fanns det alltid massor att håva in och eftersom han inte varit där på ett tag borde det vara guldläge – i dubbel bemärkelse.

Men vår ivriga förväntan föll platt till marken när vi såg en annan bil stå på den lilla parkeringen. ”Helvete!” utbrister pappa. Men vi parkerar ändå och börjar tappert traska inåt skogen med våra svampkorgar. Det dröjer inte länge förrän vi möter paret till den parkerade bilen. Mannen ser minst sagt urskuldande ut, men ler brett och försäkrar: ”Det finns allt svamp kvar!”. Pappa svarar något skämtsamt, men när de är utom synhåll väser han belåtet: ”De letade helt fel! Helt fel”.

Vi traskade nu till de rätta ställena och kunde hämta hem våra kära kantareller. Med betoning på våra.

Så här i svamptider brukar inte sällan det gula guldet vara föremål för oändliga diskussioner på sociala medier. Det ligger också en otrolig stolthet i vår skörd. Hur många liter fick du? Jaha, men då har du inte hittat rätt ställen ser du…

För egen del har det blivit en del svampplockning, men inte fullt så mycket som jag velat. För om det finns många kantareller är det ändå ingenting mot den ansenliga mängden mygg och älgflugor där ute. Ändå har jag kunnat njuta av både kantarelltoast, kantarellpaj och snart kanske även kantarellpasta.

Så, var brukar du själv plocka dina kantareller? Det går finfint att skicka in dina tips till oss på redaktionen. I annat fall, om det mot all förmodan är hemligstämplat, önskar vi dig lycka till på din svampjakt.

Vi passar också på att önska trevlig höstläsning!

Helena Lundberg, redaktör KHaktuellt

Helena Lundberg

 helena@svenskmediakonsult.se