Thomas Petersson gör comeback på stand up-scenen

Thomas Petersson är aktuell med ny stand up-show den 3 november på Scalateatern. /Foto: Anders Sällström

Han slog igenom med dunder och brak i tv-serien Släng dig i brunnen på 90-talet och har sedan dess fått hela folket att skratta med sin humor och rappa dialog. Vi talar såklart om komikern Thomas Petersson, som i höst gör comeback med sin nya stand up-show.

Det är sju år sedan hallänningen Thomas Petersson stod på en stand up-scen, vilket delvis kan förklaras av pandemin. Istället har han medverkat i Diggiloo och i olika farser. Han tog sig också, tillsammans medTara Moshizi, till rafflande gruppfinal i Filip och Frediks ”Alla mot alla”.

– Idén kom helt på uppstuds, men jag tyckte det var himla roligt. Jag gillar de grabbarna, de är ju sjövilda och fulla i jävulskap. Vi fann varandra väldigt bra, de retades med mig och jag retades tillbaka, säger Thomas.

Stand up

Under pandemin fick Thomas för sig att stand up nog var ett avslutat kapitel, men längtan efter publikens skratt kom tillbaka.

– Jag kände mig så nöjd med det jag redan gjort, mitt ego var mättat. Men så gjorde jag tre fantastiska jobb i sträck och jag provade nya skämt, publiken skrattade på rätt ställen och jag bara tänkte: ”Åh Gud vad hantverkaren tycker det här jobbet är roligt, jag kan det här fortfarande”. Jag kände en sådan lycka inom mig.

I höst är han således aktuell med sin stand up-show Thomas Petersson – Bara skojar.

– Mitt tema är att bara skoja. I varenda show och föreläsning ska vi lära oss något, om meningen med livet, hur vi håller oss friska och sunda eller hur vi blir bra arbetskamrater. Varför ska vi tvunget lära oss något? Kan vi inte bara ha kul? Speciellt i en tid med så mycket skit och elände.

I sin show skämtar Thomas bland annat om att misslyckas i relationer, om att stå snällt och vänta på sin tur i kön, att reta sig på sina medmänniskor och att på olika sätt ställa till det för sig själv.

– Det handlar om mitt liv, mina tillkortakommanden och när jag har gjort bort mig – och i det kan nog många känna igen sig. Ibland kan något kännas oerhört pinsamt, men då tänker jag: ”Vänta ett halvår så gör jag något kul av detta”.

Jukebox

Ett specialinslag i höstens show är jukeboxen. I förväg kan besökarna önska sina favoritskämt från tidigare och med lite tur kanske just de skämten dyker upp.

– Nu kan man till exempel få höra det gamla skämtet om handbollsmålvakten, ”jag är för bra för att vara sann”, hyllningssången till den snälle mesige svenske mannen eller något liknande. Ofta kommer folk fram och frågar ”varför körde du inte det skämtet?” – nu har man chansen.

Thomas har varit i Karlstad med alla sina tidigare shower. Nu är det alltså dags igen och den 3 november besöker han Scalateatern.

Helena Lundberg

 helena@svenskmediakonsult.se