Allhelgona stundar: “Högtider har blivit viktigare”

I Forshaga kyrka, liksom de flesta andra kyrkor, förbereds det nu för fullt inför Allhelgonahelgen.

– Allhelgona har blivit en av de mest välbesökta helgerna i kyrkan under året, berättar Mattias Kareliusson, kyrkoherde i Forshaga-Munkfors församling.

Allhelgona är högtiden då vi hedrar de som gått bort. Både under det senaste året, men även längre tillbaka.

– Allhelgona har blivit en av de mest välbesökta helgerna under året i kyrkan, berättar Mattias Kareliusson, kyrkoherde i Forshaga-Munkfors församling.

– Det är utan tvekan den högtid då vi har störst rörelse av människor ute på kyrkogården. Då är det väldigt många som är ute och tänder lyktor. Det betyder mycket för många, att komma och tända ett ljus, säger Helena Andersson, kantor i Forshaga kyrka.

Programmet för Allhelgona ser likadant ut för hela församlingen, bestående av Forshaga, Nedre och Övre Ullerud, Ransäter och Munkfors. Enligt tradition kommer kyrkan ha öppet under fredagen innan Allhelgonahelgen, med kaffeservering och musikstund. Det finns också möjlighet att tända ljus och det kommer även vara personal på plats och erbjuda samtal för de som vill. På lördagen kommer det hållas minnesgudstjänster, en gudstjänst per kyrka.

– Då läser vi upp namnen på de medlemmar som avlidit under det gångna året eller de som haft begravningsgudstjänst här. Vi tänder ett ljus för varje person. Vi tror att det kommer bli ungefär 75 ljus i just denna kyrka, säger Mattias.

På söndagen hålls gudstjänst som vanligt.

Trygghet

Mattias och Helena möter mycket människor i sorg, under såväl Allhelgona som under begravningar och samtal. De menar att folk har behov av att få sörja och hedra – och reflektera över livet som är väldigt sårbart. Kyrkan är för många en given plats att vända sig till i svåra tider.

Allhelgona har sett likadan ut över tid, säger Helena, trots att samhället ser annorlunda ut nu mot förr.

– Vi bor inte kvar på samma ort nu i samma utsträckning som förr. Ändå är det viktigt för många att komma hem och tända ljus på Allhelgona. Vi har även det som tjänst, att vi kan tända ljus åt någon som inte bor här. Oavsett var man bor betyder högtiden väldigt mycket.

– Jag talade med en 96-årig dam häromdagen som berättade att hon skulle få sina barnbarn och barnbarnsbarn på besök på Allhelgona. Jag tror att det är en viktig högtid för många att sluta samman, säger Mattias.

De framhåller också att människor behöver traditioner och ofta håller hårt i dem.

– Jag tror att högtider över lag har blivit viktigare på senare tid, när samhället är så föränderligt som det är. Det är oroligt överallt och då finns det tillfällen, som Allhelgona, då man vet vad det handlar om.

Allhelgona har även varit en högtid människor har kunnat hålla hårt vid under pandemin, då man fortfarande kunde vara utomhus.

Halloween

Allhelgona ligger bara en vecka ifrån Halloween, som firats allt mer i Sverige på senare år – inte minst bland den yngre generationen. Många tycker det är viktigt att hålla isär Halloween från Allhelgona, men Mattias menar att vi inte behöver se Halloween som ett hot.

– Vi ska kanske inte vara så rädda för att fira Halloween också. Ibland frågar man sig inom kyrkan hur lämpligt det är att klä ut sig till ett spöke, benrangel eller vad det kan vara, men det kan vara ett sätt för barnen att bearbeta döden och de frågorna. Halloween är ju en gammal tradition och ett sätt att skrämma iväg de onda. Så det är inte konstigt egentligen.

Strax innan Allhelgona hålls också en återkommande aktivitet för årskurs sex i skolorna i församlingen.

– Vi erbjuder eleverna att komma hit och gå en vandring för att få höra skillnaden mellan Allhelgona och Halloween. Även för att prata om sorg och begravning. Barn behöver också få prata om de ämnena, avslutar Helena.

Helena Lundberg

 helena@svenskmediakonsult.se