“Vi vill bli ledande inom nördkulturen”

Den 28 oktober ser en ny mässa dagens ljus i Karlstad. Det är Karlstad loppis i samarbete med Askers som bjuder in till Retroland – en mässa specialiserad på film, musik och tv-spel.

– Flera större namn kommer. Bland annat Mats Helge Olsson, Sveriges kanske mest mystiska, och legendariska, regissör, säger Lars Eriksson, en av arrangörerna.

2 000 kvadratmeter kommer, den 28 oktober, fyllas med nostalgi och underhållning när mässan Retroland går av stapeln för första gången. Det är Karlstad loppis i samarbete med Askers som kommer fylla Karlstads innebandyarena med över 200 utställare, både företag och privatpersoner, som erbjuder allt från film och musik till tv-spel. Lars Eriksson driver Karlstad loppis och är initiativtagaren till mässan.

– Idén kom till mig under sommaren. Jag vet att det finns ett stort intresse men det finns inte så himla många mässor av det här slaget. Jag kontaktade Niclas Asker som driver två retrobutiker, en i Grums och en i Karlstad, och bad om ett samarbete. Han hoppade på tåget direkt och nu börjar vi närma oss mässan, berättar han.

Stora gäster

Att intresset är stort är tydligt då man löpande presenterat stora namn som kommer finnas på plats på mässan, bland andra Emma Friman Browne, vinnare av Lego masters, Anders Nilsson som ligger bakom Johan Falk-filmerna, skådespelerskan Christina Lindberg och Hans Hatwig, grundare av tidningarna Poster och Okej. Men en gäst vill Lars gärna rikta ljuset lite extra på – Mats Helge Olsson.

– Han är Sveriges kanske mest mystiska och legendariska regissör och har gjort flera kultklassade filmer på 80-talet. SVT gjorde en dokumentär om honom för några år sedan men han själv var aldrig med, trots att de försökte få tag på honom. Han är väldigt känd i retrokretsarna och det är otroligt roligt att han kommer till oss.

Återkommande

Den 28 oktober går mässan av stapeln för första gången, men Lars hoppas att det ska bli ett årligt återkommande evenemang.

– Vi vill bli en av de ledande i Norden inom den här nördkulturen, det är vår målsättning. Vi är väldigt entusiastiska och brinner för det här själva.

Varför är intresset så stort, tror du?

– Tar vi film som exempel så har ju filmintresset alltid funnits. Men intresset för att samla fysisk media har ökat – man vill ha dvd-filmerna stående på hyllan, kunna hålla i det och äga det. Köper du någonting digitalt har du inget värde i det, men har du det fysiskt i din bokhylla så har det ett värde, och det finns alltid ett andrahandsvärde på saker. Just sådana här saker stiger ju också i värde, så det blir också en investering.

Lars hoppas att mässbesökarna ska gå nöjda från arenan den 28 oktober.

– De ska gå härifrån fulla av upplevelser från dagen, de ska ha fått träffa klassiska legender inom retro-Sverige, fått autografer och mött massor av likasinnade människor.  

lisaharkman

 lisa@svenskmediakonsult.se