Dags för däckskifte – tänk på detta

Niklas Blomkvist, verksamhetsansvarig, Däckmaster i Forshaga. /Foto: Lisa Harkman

Hösten är här och det börjar återigen bli dags att skifta till vinterdäck, om du inte redan gjort det. Från och med den 1 oktober är det okej att använda dubbdäck och ett måste mellan 1 december och 31 mars om det är vinterväglag.

– Vänta inte för länge med att boka tid, uppmanar Niklas Blomkvist, verksamhetsansvarig på Däckmäster i Forshaga.

Från och med i år måste även A-traktorer förses med vinterdäck.

Däckskiftartider är alltid bråda tider för Niklas Blomkvist och teamet på Däckmäster i Forshaga. Många väntar in i det sista med att skifta till vinterdäck vilket skapar fulla scheman och, i värsta fall, långa väntetider.

– Vi försöker tala om för våra kunder att vara ute i god tid, åtminstone med att boka tider, men tyvärr måste vi alltid försöka hinna med i sista minuten, säger han.

Lågprisdäck

Från och med 1 oktober är det tillåtet att köra med dubbdäck och ett lagkrav mellan 1 december och 31 mars om vinterväglag råder. För personbilar och andra lätta fordon med en totalvikt upp till och med 3,5 ton måste mönsterdjupet vara minst 3 millimeter i däcken, men det är även viktigt att kolla när däcken är tillverkade, påpekar Niklas.

– Vissa som kommer in har däck som är 15 år gamla, men med ett bra mönsterdjup eftersom de inte åker bil så ofta. Men eftersom däcken är så gamla är de stenhårda och blir som en hockeypuck på is när de bromsar. Då brukar jag skoja med kunden och säga att de hellre kan åka på sommardäcken de köpte i våras – de fungerar bättre.

En annan oroande trend som Niklas ser är lågprisvaranter på däck som kunder köper på nätet.

– Vissa kan funka men andra är helt hopplösa. Det har hänt att kunder kommer hit och vill köpa nya däck, eftersom de märkt att den nya uppsättningen de köpt via nätet inte fungerar. Det finns så många konstiga däck att köpa idag, och det värsta är att de är lagliga, trots att de är så dåliga.

Samtidigt kan han förstå dem som köper lågprisdäck.

– Allt har blivit så dyrt så folk har inte råd, vilket är väldigt synd.

A-traktor

Risken är överhängande att Niklas och hans kollegor får än mer att göra under hösten då det från 1 december i år även är krav på vinterdäck för A-traktorer.

– Nu kommer samma regler gälla för användning av vinterdäck för A-traktorer som för personbilar och det ökar säkerheten på vägarna, säger infrastruktur- och bostadsminister Andreas Carlson i ett pressmeddelande.

De nya reglerna innebär att en A-traktor vid färd på väg, precis som vanliga personbilar, ska vara försedd med vinterdäck eller likvärdig utrustning den 1 december till 31 mars när vinterväglag råder. Ett bra beslut, tycker Niklas.

– Det är ju helt otroligt att det inte varit lag på det tidigare, A-traktorerna är ju trots allt ute i trafiken och åker de med.

lisaharkman

 lisa@svenskmediakonsult.se