Hon gör väskor av kaffesäckar och vattenslangar

Filippa Grahn använder kaffesäckar från Löfbergs kafferosteri och omvandlar till cirkulära produkter. /Foto: Helena Lundberg

Prat om miljön stannar ofta vid, just det, prat. Men Hammarötjejen Filippa Grahn gjorde slag i saken och startade aktiebolaget Cirkulero. Genom att återbruka kaffesäckar och vattenslangar skapar hon cirkulära väskor och mycket annat.

– Att gå runt med en sådan väska är ett sätt att säga att man är med i matchen, utan att behöva säga det, säger Filippa.

Det brinnande intresset för miljö startade tidigt för Filippa Grahn, född och bosatt på Hammarö. Men det var först när hon valde att plugga sitt andra år på gymnasiet i Nairobi, Kenya, som hennes miljö- och klimatengagemang gick från glöd till eld.

På sin lediga tid fick studenterna utforska landet, se slummen och hur invånarna hanterade skräp. Filippa fick med egna ögon se hur de eldade med plast – för att det var billigare än kol och ved, men också för att det inte fanns tillräcklig hantering, logistik och infrastruktur för andra lösningar. Här föddes hennes första tankar kring att rädda skräp och skapa något nytt av det.

Efter studenten 2020 flyttade Filippa till Stockholm där hon frekvent fick se folk använda fruktpåsar, vilket genast gav henne inspiration. När hon frågade ett lokalt kafferosteri hur kaffesäckarnas liv såg ut efter tömning på bönor, och fick till svar att de eldas men gärna får räddas, blev det startskottet för Filippas verksamhet. Utifrån dessa säckar började hon designa både fruktpåsar och väskor, till en början i liten skala.

– Jag har alltid haft mycket energi och många idéer och jag såg inte någon anledning till att inte testa, säger hon.

Lokalt

I april 2021 blev Filippas aktiebolag Cirkulero godkänt och sedan dess har det hänt mycket med verksamheten. Inte minst bor Filippa hemma på Hammarö igen och samarbetar med lokala värmländska aktörer. Kaffesäckarna kommer i dagsläget främst från Löfbergs kafferosteri och slangarna samlas ihop i Återbruksboden på Våxnäs återvinningscentral med Karlstad Energi. Väskorna produceras sedan av en sömmerska på Samhall i Sysslebäck, vilket även skapar social hållbarhet. Bland återförsäljarna ser vi bland annat Löfbergs kafferosteri, Ica Maxi, Ica Wallinders, Ica Hagahallen, Zest, Rekoroben och Karlstad CCC.

– Jag tar inte ut någon lön utan låter alla pengar ligga kvar i bolaget för att kunna vidareutveckla den cirkulära verksamheten på sikt. Poängen med att starta bolaget var aldrig att kunna leva på det, utan istället att sprida cirkulära tankar genom att inspirera och vara innovativ inom cirkularitet, men det är klart att den långsiktiga förhoppningen är ju att kunna leva på det, säger Filippa.

Verksamheten kommer med största sannolikhet ha fler ben att stå på än kaffesäckar.

I nuläget arrangerar hon till exempel workshops där man får vara kreativ med kaffesäckarna, håller föreläsningar och annat. Hon har även ambitionen att utbilda sig vidare och börja konsulta.

– Namnet Cirkulero är strategiskt valt för att jag ska kunna jobba med allt inom cirkularitet.

Väskorna och fruktpåsarna är det som säljer mest, men i Filippas sortiment finns alltifrån flaskpåsar och vimplar till löpare och servettringar.

Unik design

Filippas produkter säljs delvis i färdiga modeller, men tanken är också att kunden själv ska få designa efter smak och tycke. Tyg till väskan väljs utifrån olika kaffesäckar och väskhandtag utifrån provkartor med små bitar från vattenslangar. På den kommande webshopen ska kunden själv kunna gå in och designa och beställa, vilket de hittills har kunnat göra via Instagram.

– Väskan är som en Ikea-kasse, men cirkulär – och unik. Ingen blir den andra lik. En del gillar färg och lekfullt, precis som jag själv, och andra gillar mer neutralt, naturfärgat, svart och vitt.

På årets Tassemarten fick hon också pröva konceptet ute bland folk.

– Folk är jättepositiva och tycker det är roligt. När de fattar att det är vattenslangar blir de överraskade.

Med i matchen

Flippa försöker, in i minsta detalj, att rädda material som annars skulle gått till spillo. De skruvar och muttrar som används för att fästa vattenslangarna i tyget är det enda hon köper nytt. Men dessa är rostfria ifall folk skulle få för sig att använda de i annat sammanhang framöver, som hon poängterar.

– Under skruvarna finns små osynliga lappar av läder. Därför köper jag begagnade läderjackor, som är trasiga och därmed ej kan säljas, av Röda korset. Till den lilla Cirkulero-taggen på väskan använder jag urdruckna mjölkförpackningar. Skulle jag hitta ett byggåterbruk som säljer skruvar med exakt rätt storlek så kommer jag givetvis köpa det också.

Produkterna är också robusta, med syftet att hålla länge. Om kunden snart hade behövt gå och köpa en ny väska hade hela grundidén fallit, menar Filippa.

Att Filippas verksamhet ligger rätt i tiden är ingen hemlighet. Folk är mer medvetna än tidigare och vill göra rätt val.

– Att gå runt med en sådan här väska är ett sätt att säga att man är med i matchen, utan att behöva säga det. Det skapar också samtalsämnen, säger Flippa och fortsätter:

– Jag vill få folk att inte bara läsa om miljökatastrofer, utan även agera. Vill man vara med och sluta cirkeln på riktigt, bör man göra något. Inte minst personer i positioner, som har makten att lyfta viktiga värden. Ett enkelt och första steg kan vara att köpa in cirkulära produkter som personalpresenter, för att sedan låta den förhoppningsvis cirkulärt väckta tanken övergå i handlingar över hela verksamheten.

Väskor och fruktpåsar är det som säljer bäst, men i sortimentet finns även flaskpåsar, servettringar och löpare med mera.

Helena Lundberg

 helena@svenskmediakonsult.se