Hammarö bibliotek lånar ut konsertbiljetter till seniorer

Kristel Brynskog och Ola Kästel lånar konsertbiljetter på Hammarö bibliotek. /Foto: Hammarö kommun

Nu kan alla Hammaröbor som är 65 år eller äldre låna biljetter till Wermland operas lilla konsertserie på Hammarö bibliotek. Projektet är finansierat av statliga medel och är en del av det nationella arbetet för att minska ensamheten hos äldre.

– Det här öppnar upp för att fler kan ta del av, och uppleva, klassisk musik, säger Fredrik Sjöstedt, kulturchef på Hammarö kommun.

Idén till att låna ut konsertbiljetter föddes redan förra året då kulturenheten, tillsammans med socialförvaltningen, erbjöd kostnadsfria kulturella evenemang för målgruppen 65 plus.

– En av aktiviteterna var att vi erbjöd biljetter till en konsert med Wermland opera och redan då kände vi att vi ville utveckla konceptet, säger Fredrik Sjöstedt, kulturchef, i ett pressmeddelande.

Det hela mynnade ut i att 10 konsertabonnemang köptes in och nu kan man erbjuda fler möjligheter till att uppleva klassisk musik som en fortsättning på projektet.

– Det här är ett ganska unikt koncept som har möjliggjorts av att vi har kunnat finansiera satsningen med hjälp av statliga medel som är riktade till den här specifika målgruppen, fortsätter Fredrik.

Först ut att låna konsertbiljetter var Kristel Brynskog och Ola Kästel, som var nöjda med sin konsertupplevelse.

– Det var ett bra tillfälle att lyssna på fin musik i fin miljö, säger de.

Så lånar du

För att kunna låna en konsertbiljett ska du vara 65 år eller äldre, vara folkbokförd i Hammarö kommun och ha ett lånekort. Biljetterna lånas ut i disken på Hammarö bibliotek och det går att låna en biljett per person vid varje tillfälle. Biljetter släpps två veckor innan varje konsert och det finns 10 platser till varje tillfälle.

Wermland operas lilla konsertserie 2023–2024 innehåller sex konsertkvällar som spelas mellan oktober 2023 och maj 2024 på Karlstad CCC. De är en blandning av gammal och ny klassisk repertoar, internationellt erkända dirigenter; storslagna och eftertraktade solister och Wermland pperas orkester.

lisaharkman

 lisa@svenskmediakonsult.se