Nytt motorsportevent i Karlstad

Suzanne Walfridson, projektledare för Motorsportsalongen. Foto: Privat

Den 25 november blir det fartfyllt på Nöjesfabriken i Karlstad när det nya eventet Motorsportsalongen genomförs för första gången.

– Vi vill öka intresset och hålla liv i motorsporten i Värmland, säger arrangör Suzanne Walfridson.

Nöjesfabrikens 9 000 kvadratmeter kommer att vara fyllda till bredden när den nya mässan Motorsportsalongen slår upp sina portar den 25 november. Utställare, fordon, tävlingar, föreläsare, racingteam och profiler är en del av dagsprogrammet. Suzanne Walfridson, arrangör, berättar att det kommer att finnas någonting för alla.

– Oavsett om man är intresserad av just motorsport eller inte ska det finnas någonting som lockar.

Enormt gensvar

Motorsportsalongen är Sveriges enda nischade mässa för motorsport.

– Värmland är ju väldigt förknippat med just motorsporten, så jag tänkte att det borde finnas både ett intresse och ett behov, och det verkar det göra – gensvaret har redan varit enormt, säger Suzanne. 

Bakom arrangemanget står, förutom Suzanne Walfridson, även Svenska bilsportförbundet och Nöjesfabriken. Tillsammans vill de göra Karlstad till en samlingsplats för såväl professionella förare och nybörjare som nyfikna. Tre värdeord ska genomsyra mässan och det första är samverkan.

– Motorsporten har tuffa pucklar framför sig som man måste ta sig över, både ekonomiska och andra, som till exempel elektrifieringen. Vi märker också att många motorföreningar har det tufft efter pandemin. Tillsammans måste vi hitta samarbeten och lösningar för vägen framåt, säger Suzanne.

Tätt därefter kommer värdeordet återväxt.

– När fordonslinjen på gymnasiet inte fylls kommer det inte ut några nya mekaniker, det blir inte några fler teamchefer… Vi måste hjälpas åt att skapa ett tidigt intresse.

Sist, men absolut inte minst, kommer värdeordet inkluderande.

– Vi måste hitta motorsportgrenarna som inte kräver en förmögenhet, kontakter eller en tidig motorsportstart i livet. Man måste kunna börja som vuxen och klara sig i en racingserie. Det gäller även dem med funktionsvariationer – även om du har en funktionsnedsättning ska det finnas en motorsport för dig. I mässhallen kommer till exempel Mats Öhman och hans bil finnas på plats. Besökarna får se hur man kan specialanpassa en bil till någon som är 95 procent lam, som sen kan köra rallycross på hög nivå. 

Gratis inträde

I ett tidigt planeringsskede bestämde Suzanne att mässan ska ha gratis inträde, vilket hon håller stenhårt fast vid.

– Det hänger ihop med att mässan ska vara inkluderande.

Hon försäkrar att det kommer finnas någonting för alla på mässan.

– Vi kommer ha gratis föreläsningar med olika inriktningar, du kommer till exempel kunna köra Höljesbanan i en simulator, provsitta olika fordon och, framför allt, träffa mycket branschfolk och människor med samma intresse. Dessutom kommer det finnas väldigt mycket att göra för barnen, säger hon.

Förhoppningen är att eventet ska bli återkommande varje år och Suzanne har en tydlig dröm:

– Det vore om någon, om tio år, säger ”efter att jag satte mig på en cross på Motorsportsalongen kunde jag inte släppa motorsportintresset”.

lisaharkman

 lisa@svenskmediakonsult.se