Festivalen för alla boktokiga

Värmlands bokfestival äger rum den 16-18 november. /Foto: Gunilla Peterson.

Den 16–18 november slår Nöjesfabriken åter upp sina portar för alla lässugna besökare, när Värmlands bokfestival stundar. På scen kommer vi bland annat få se Martina Haag, Alexandra Pascalidou och Mikael Niemi.

Intresset för Värmlands bokfestival tycks bara öka. Redan i början på oktober var utställarplatserna i det närmaste fulla.

– Ungefär 100 utställare har bokat sig hittills och vi brukar ha plats för max 110, berättar Ricky Andreis, projektledare Region Värmland.

Utställarna är alltifrån författare, förlag, föreningar och organisationer. Varje utställare får en egen scentid där till exempel en författare får berätta om sin bok.

– Vi har ett antal kända gästförfattare som kommer. Bland andra Martina Haag, Alexandra Pascalidou, Marcus Berggren, Mikael Niemi, Christoffer Carlsson, Anna Tell, Mathias Holmgren, Jan Scherman och Lydia Capolicchio.

Skolungdom

I fjol startade konceptet med att ge låg- och mellanstadieelever respektive högstadie- och gymnasielever var sin egen dag med anpassade aktiviteter. Då detta var ett lyckat upplägg med ett lugnare tempo mot tidigare, kommer det se likadant ut i år.

– Vårt program för skolorna är i stort sett fullbokat redan nu. Allt fler hör talas om oss. Dessutom kommer resande elever från hela Värmland att, från och med i år, få hela bussresan betald, vilket säkert kan bidra till att det är så fullbokat. Väldigt skoj, säger Ricky.

I år finns även en nyhet riktad till speciellt gymnasieelever.

– Det kommer fem folkhögskolor i Värmland som presenterar sina kreativa kurser i ett kreativt torg. Då vi har många skolor som besöker oss tyckte vi att detta var spännande.

Sektioner

Även i år kommer festivalområdet vara temaindelat i olika sektioner, där alla utställare inom ett visst område finns samlat på en och samma plats.

– Vi märkte att det var väldigt positivt för utställarna, då de får ett större branschutbyte och kollegial känsla i samma område, men också för besökarna då de kan leta sig direkt till sin favoritgenre och frottera sig, avslutar Ricky.

Helena Lundberg

 helena@svenskmediakonsult.se