Stämningsfullt när Linnea Henriksson delar scen med Arvingarna

Linnea Henriksson, i sällskap med Arvingarna, sprider julkänsla på Karlstad CCC den 6 december. /Foto: Peter Knutson

Christmas night har blivit en etablerad julkonsert där olika artister får sprida julmys runt om i landet. I år har turen kommer till Linnea Henriksson som ska dela scenen med Arvingarna.

– Vi kommer inte ducka för några känslor utan vågar toucha allt som julen kan vara.

Julen är ingen egen genre, utan i julen ryms allt. Det menar sångerskan Linnea Henriksson, som ska få inta scenen tillsammans med dansbandet Arvingarna i årets omgång av Christmas night.

– Just att göra det här ihop med Arvingarna känns toppen. Vi kommer från lite olika musikaliska ingångar, men det är det som är så härligt med jul. I julen finns så många möjligheter att hitta varandra.

Bygga stort

Hur sattes denna konstellation ihop, kan man fråga sig. Linnea berättar att Arvingarna, som först blev tillfrågade, i sin tur handplockade henne. Linnea, som fått frågan tidigare om att vara med i Christmas night, men känt att sammanhanget måste vara rätt, nappade nu direkt.

– Det gäller att sammanhanget blir rätt för att kunna bygga något bra. Det är det som är kul med mig och Arvingarna för vi har rätt tydliga idéer över hur vi vill göra och är vana vid att göra långa konserter. När vi bara är två akter kräver det mer av oss, men det är så vi gillar att jobba. Vi vill bygga något större och ta till vara både på samarbetet med varandra, men också tiden med publiken.

Linnea är uppvuxen med Arvingarna och har alltid gillat deras musik.

– Jag var barn när de slog igenom med Eloise, så för mig är Arvingarna nästan ett kultband som alltid funnits med. Jag vet att de gillar det jag gör också, så det är jättekul att få göra detta tillsammans.

Förberedelserna är nu i full gång och enligt Linnea har gänget höga ambitioner med vad de vill göra.

– Det blir rekord i stämsång och vi har också ett otroligt bra band med oss. Det blir en äkta julkonsert. Vi har båda gett ut egen julmusik, men kommer också sjunga klassiska jullåtar.

Landa in

För Linnea är julen dock inte en helt okomplicerad högtid.

– Jag tycker den är fantastisk, men det är samtidigt en högtid som tar över oavsett om man vill det eller inte. När något är så starkt förknippad med traditioner kan det också väldigt lätt blotta om något har hänt sedan förra gången. Det är också en högtid som lyfter fram att det är många ensamma.

Julen är för många också stressfylld, vilket Linneas låt Fira jul med mig, är en motreaktion på.

– Ibland undrar man vad man håller på med. Folk stressar ihjäl sig för den där perfekta stunden, och sen sitter alla helt sönderstressade. Något paket försvann, tågresorna tog slut. Det trycks på budskap och förväntningar och det är lätt att dras med. Jag tycker att man ska sätta sig ner, blunda och forma den julen man själv vill ha.

Konserten räds därför inte några känslor.

– Bland jullåtar finns hela spektrat. Innerliga låtar som lyfter fram vemodet i julen och låtar som bara är glada och härliga. Den här konserten kommer inte ducka för några känslor utan vi kommer våga toucha allt som julen kan vara. Det blir en stund för att landa in i de känslor man vill fylla julen med.

Till Karlstad CCC kommer gänget den 6 december. Enligt Linnea har staden stora likheter med Halmstad, där hon själv har sina rötter, varför hon känner sig extra hemma här.

– Jag har ofta varit i Karlstad och spelat, och även varit ute och slirat mellan uteställena, så jag ser mycket fram emot att få komma tillbaka.

Helena Lundberg

 helena@svenskmediakonsult.se