Anders Ekborg sprider julkänsla

Anders Ekborgs julkonsert har varit en uppskattad tradition sedan 2010. Den 29 november besöker han Scalateatern i Karlstad. /Foto: Peter Knutson.

En Stilla jul med Anders Ekborg har blivit en kär tradition inför varje jul. Med klassiska jullåtar och samtal om vad julen innebär hoppas Anders kunna ge besökarna en stark känslomässig upplevelse.

Det ger mycket sammanhållning när folk möts i gemensamma känslor.

Förberedelserna är igång för Anders Ekborgs traditionella julkonsert sedan 2010. Hans stora genombrott kom 1995 då han spelade Karl-Oskar i musikalen Kristina från Duvemåla. Sedan dess har han gjort ett flertal stora musikalroller. Han har också medverkat i ett flertal filmer och tv-produktioner, däribland Tomten är far till alla barnen, Syndare i sommarsol och Wallander – Byfånen.

Just julen ligger honom varmt om hjärtat och han säger sig själv vara en traditionell julfirare med många kära minnen från barndomen.

– Det har också blivit en tradition för mig att åka på den här turnén såklart. På så sätt upplever jag julen mycket längre, vilket är härligt, säger han till KHaktuellt.

Den 29 november besöker han Scalateatern i Karlstad.

Eftertanke

Tillsammans med musikerna Bengt Magnusson, Gustaf Henriksson och Thomas Bergqvist sprider Anders julkänsla med hjälp av klassiska julsånger och samtal om livet. Han läser också Tomten – vilket har blivit en tradition och något han menar att publiken förväntar sig.

– Det blir en stilla konsert där man får känna lugn, eftertanke och samtal kring vad julen innebär. Det är olika för olika människor. Kring jul och nyår är det många som reflekterar över livet.

I årets konsert kommer extra värme att tillägnas Stefan Nilsson, pianisten och kompositören som varit en självklar del av konserten, men som gått bort i ALS.

– Livet är skört. Genom alla år har vi haft som röd tråd att ta vara på livet. Det har varit hårda tider med pandemi och folk har det tufft med ekonomin, men jag hoppas att folk kommer och prioriterar kulturen. Det ger mycket sammanhållning när folk möts i gemensamma känslor. Förutom lugn så hoppas jag att de får med sig en väldigt stark känslomässig upplevelse, avslutar Anders.

Helena Lundberg

 helena@svenskmediakonsult.se