“Chark har blivit som vuxengodis”

Den lilla butiken fylls snabbt av nyfikna besökare som upptäckt att någonting nytt har slagit upp sina dörrar.

– Här kommer du kunna hitta det bästa och det mest unika, säger Ali Benjamin Bagheri.

Butiken är inte stor men produkterna är många – från när och fjärran.

– Vi har ostar och charkuterier från hela medelhavsområdet; Frankrike, Spanien, Italien men också från lokala producenter i Värmland, berättar Ali Benjamin Bagheri, en av initiativtagarna.

När KHaktuellt möter honom i den lilla butiken i Duvanhuset i centrala Karlstad har de nyligen öppnat.

– Vi öppnade i förrgår (11 juli, reds. anm).

Restaurang utökar

Ali var, i november 2022, med och öppnade restaurangen Vin o Deli i Karlstad som erbjuder tapasrätter från medelhavet, med en svensk touch – en satsning som tagits väl emot.

– När vi mötte våra gäster på restaurangen och förstod att de verkligen ville ha våra produkter och undrade var de kunde få tag på dem föddes den här idén att öppna en delibutik med produkter som vi erbjuder på restaurangen, berättar Ali.

Förutom ostar och charkuterivaror finns allt från pasta, te och pesto till balsamico och ris – allt noga utvalt.

– Här kommer du kunna hitta det bästa och det mest unika. Men vi vill inte att det bara ska vara en butik där kunden kommer in och väljer – kunden ska få lukta, smaka, få veta mer om produkten och få rekommendationer. Du ska kunna gå härifrån både med någonting som är gott och som du fått mer kunskap om.

När KHaktuellt hälsar på är butiken ännu inte helt färdigställd. För att få inspiration till restaurangen reste Ali och hans kompanjoner runt i medelhavet, för att få till den rätta känslan.

– Vi har lyckats få in en utomlandskänsla i restaurangen och det vill jag få in i butiken också. Kunderna ska känna igen att det är vår charkbutik och man ska få en känsla av att kliva in i en butik i Italien.

Framgent hoppas han få till ett ökat tillstånd för att kunna erbjuda mindre vinprovningar också.

Utökat koncept

Chark- och delibranschen har fått ett uppsving på senare år, menar Johannes Yuhanneson, som tidigare drev en frisörsalong i lokalen och som var den som, när salongen stängt, kom med idén att öppna en delikatessbutik i dess ställe.

– Att kunna erbjuda ostar och chark har blivit väldigt populärt, speciellt när det gäller i kombination med vin – det har blivit nästan som ett vuxengodis. Det är så kul att vi har fått den här chansen att kunna erbjuda lokala råvaror och specialvaror av bästa kvalitet, och att producenterna ger oss den tilliten att representera deras produkter.

Ali berättar att man redan fått intressenter som vill sprida konceptet.

– Så fort vi gick ut med detta fick vi franchisetagare, men vi vill fokusera på en sak i taget. Det viktigaste nu är att göra detta bra, men tanken och viljan är att vi ska kunna sprida det runt om i Sverige. Om, och när, det blir vet jag inte än, avslutar han.

lisaharkman

 lisa@svenskmediakonsult.se