Startskottet för bostadsbygget på Åsmyren

Kenneth Eriksson, Marian Gustavsson, Per Lawén och Göran Adrian inviger byggnationen på Åsmyren. /Foto: Helena Lundberg

Den 2 september gick startskottet för bostadsbyggnationen på Åsmyren i Forshaga. Kommunalråd Per Lawén (S) och Forshagabostäders ordförande Kenneth Eriksson höll tal och slog symboliskt ner den första pålen i marken.

– Det här projektet kommer skapa kommunutveckling. Det kommer medverka till att fler invånare bor kvar, men också att vi får fler invånare till kommunen, säger Per Lawén.

Det nya bostadsområdet på Åsmyren i Forshaga kommer byggas i två etapper om totalt tre hus. Den 2 september gick det officiella startskottet för byggnationen av första etappen, det vill säga hus B och C. Det blir ett hus på fyra våningar och ett på tre våningar, totalt 43 lägenheter.

Hyresrätterna kommer variera i storlek, alltifrån ett till fyra rum och kök. Merparten av lägenheterna kommer få utsikt mot Klarälven.

MILJÖMÄRKNING

Bakom bygget står kommunalägda Forshagabostäder och hyresvärd kommer bli HSB. Inflyttning blir första kvartalet 2024 och hittills har det ramlat in 500 anmälningar.

Husen kommer byggas och förhoppningsvis certifieras enligt certifieringssystemet miljöbyggnad. Brons är lagstadgat, men här vill man nå guldnivå. I projektet återvinns energi från både ventilationen, avloppet och solen. Dessutom blir det fjärrvärme.

– Det här kommer bli den bästa boendemiljön för hyresgäster, med låg energiförbrukning och mycket liten miljöpåverkan, säger Kenneth Eriksson, ordförande Forshagabostäder.

SVERIGEUNIKT

År 2015 tog Forshaga kommun fram ett bostadsförsörjningsprogram och tack vare byggrätter på en detaljplan från 90-talet kunde det byggplanerna snabbt bli verklighet. Enligt den dåvarande stadsarkitekten är det Sverigeunikt med ett bostadsområde beläget så nära vattnet.

– Det är fantastisk utsikt över älven, det är helt otroligt, säger Per Lawén, kommunalråd.

Bostadsprojektet på Åsmyren är uppskattat till 90 miljoner kronor och kommer enligt Per generera kommunutveckling.

– Det kommer medverka till att fler invånare bor kvar, men också att vi får fler invånare till vår kommun. Jag blir så glad när jag tänker på vilka möjligheter som kommer av detta.

Per och Kenneth fick, tillsammans med Marian Gustavsson, ordförande miljö- och byggnämnden och Göran Adrian (C), kommunalråd, ta det första släggtaget på en av pålarna i marken för att symbolisera att bygget nu är igång. Det bjöds på kaffe och smörgås och nyfikna fick ställa frågor.

Helena Lundberg

 helena@svenskmediakonsult.se