Familjen var på plats i Turin

Familjen Edbom från Karlstad fick träffa Cornelia Jacobs på plats i Turin. /Foto: Privat.

Familjen Edbom från Karlstad har varit på plats i Turin och i Eurovision Song Contest-bubblan.

– Veckan har varit mer än fantastisk, säger mamma Sofia Edbom.

RESA. Sofia Edbom från Karlstad har varit ett stort Eurovision-fan sedan många år tillbaka. Den första liveshowen hon såg på plats i arenan var i Göteborg år 2000. Då tävlade Sverige med Roger Pontare och Bröderna Ohlsen från Danmark vann.

– Nu har jag varit på totalt elva shower. Eurovision Song Contest är inte ett intresse, det är en livsstil, ler hon.

I september börjar Eurovisionåret, då får länderna börja utse sitt bidrag inför nästa års tävling. De flesta väntar till våren och då har vi fullt upp att följa uttagningarna.

– Under en vanlig Melodifestival-lördag kan det vara sex andra länder som också har uttagning. Vi skummar igenom de flesta uttagningarna i den mån vi hinner med. Jag brukar säga att jag borde gå ner till att jobba halvtid från februari till maj. Att vara Eurovision-fan är krävande under den perioden. Vår egen Melodifestival följer vi i första hand och varje år ser vi en eller ett par shower live.

De senaste årens semestrar har planerats utifrån kommande värdland.

– Men vi var inte i Israel 2019 eftersom det var oroligt där. Vi planerade för Rotterdam både 2020 och 2021, men då fick man inte resa, så det blev inget.

Sverigekläder

Men i år var det dags igen, denna gång i Turin. Hit tog sig Sofia tillsammans med döttrarna Alma, 23 år, samt Irma och Elsa, 17 år, för att se både tisdagens och torsdagens semifinaler samt stora finalen lördagen den 14 maj

– Min man Micke var också med på resan. Han brukar gå med på showerna, men i år valde vi att bo på ett golfhotell strax utanför Turin, så han höll till på golfbanan istället.

Som medlemmar i Melodifestivalklubben fick de dessutom möjlighet att träffa Cornelia Jakobs innan hennes framträdande vid semifinalen.

Väl på plats i Turin bar de kläder i Sverigefärger som de fixat själva. Kläderna verkade väcka uppmärksamhet hos journalister och i år har familjen varit med i radio, poddar och tv-kanaler från Grekland, Litauen, UK, Australien, Danmark, Nederländerna och Tjeckien för att nämna några.

– Även nyfikna som inte går på showerna kommer dit och vill bli fotograferade tillsammans med oss. Sånt är roligt, alla är väldigt glada. Gemenskapen och glädjen är oslagbar. Vi är där ett par timmar innan föreställning och pratar med folk, fotograferar och tittar på alla som valt att klä upp sig i något som visar vilket bidrag de är där för att stötta.

Vinnaren

Det var initialt osäkert om Kalush Orchestra från Ukraina skulle medverka på plats, eller om det skulle visas upp en förinspelad video. Det blev det förstnämnda och i slutändan var det också de som vann.

– Det var förstås väntat. Inte den utgång jag hade önskat i första hand, men det väldigt fint att Europa visar sitt stöd och jag unnar dem det helhjärtat. Låten är bra i sammanhanget och hade kommit topp-tio oavsett.  

Röstar ni på det land ni vill åka till härnäst?

– Det skulle aldrig falla oss in att rösta på ett bidrag för att vi vill åka till det landet. När jag tänker efter röstar jag inte alls, det blir inte så när man sitter i arenan. Det är sällan viktigt för oss vilken låt som vinner, det är inte därför vi är där. För oss innebär det att vi får veta var nästa års resa tar oss och det är ju spännande.

Under resan hann de med Tyskland, Österrike, Schweiz och Lichtenstein på några dagar.

– Ett av målen på resan var att besöka slottet Neuschwanstein i Tyskland. Det var sagolikt vackert. Ett annan var att bila genom Alperna och det är jag så glad att vi gjorde.

I Turin besökte de bland annat en av de 17 chokladfabriker i staden. De gjorde också en dagsutflykt till Milano och en till Genoa. – Veckan har varit mer än fantastisk. Vi har träffat så många likasinnade och man bokstavligen omges av gemenskap, glädje och kärlek. Man skapar relationer till varandra oavsett nationalitet och man gläds åt varandras framgångar i tävlingen, avslutar Sofia.

Erik Lundh

 erik@svenskmediakonsult.se