“Här kan man verkligen hitta fynd”

Samlarmässan i Forshaga lockar antik- och kuriosautställare från hela landet och omkring 1 100 besökare. /Foto: Arkiv

Den 18 maj fylls Ängevi ishall med samlarobjekt, antikt och kuriosa när det är dags för den 21:a upplagan av Forshagamässan.

– Hitta fynd kan man verkligen göra här, säger mässgeneral Ingemar Hansson.    

I skrivande stund, med knappt två månader kvar till mässan är antalet utställarplatser i stort sett redan uppbokade, berättar mässgeneral Ingemar Hansson. Forshagamässan, som gjorde sin debut år 2002, lockar utställare från hela Sverige, med en stor variation på utbud.

Efter två år av påtvingat uppehåll, i och med pandemin, var mässan tillbaka förra året – en mässa som Ingemar minns med glädje.

– Vi har aldrig fått så mycket beröm från både utställare och besökare som jag fick förra året. Då var det nog efterlängtat efter ett så långt uppehåll, säger han.

Något liknande hoppas han på även i år, då 75 utställare med närmare 200 bord kommer att finnas på plats – flera av dem förstagångsutställare i Forshaga. Mässan brukar locka omkring 1 100 besökare

Varför är det så populärt med mässor likt Forshagamässan, tror du?

– Samlare finns det gott om och de verkar bli fler hela tiden. Jag tror att alla, oavsett ålder, samlar eller sparar på någonting som de tycker om. Sedan vill man hitta fynd, helt enkelt, och hitta fynd kan man verkligen göra här. TV-program som Antikrundan gör också att folk blir mer nyfikna på gamla grejer, säger han.

En trend, som Ingemar märkt, och som kommer att avspegla sig bland årets utställare är vinylskivan.

– Det finns ett tydligare sug efter vinylskivor idag än det funnits tidigare.

Ingemar berättar att det även kommer finnas en värderare och expert på antika föremål, samt vykort-, mynt och frimärkesvärderare, på plats under mässan för att värdera besökarnas ting.

Lång kö

Ingemar, som varit mässansvarig sedan starten, berättar att det alltid är lika roligt att se kön utanför, strax innan mässdörrarna öppnar.

– Den brukar vara väldigt lång och i år hoppas jag på att det blir minst som vanligt – det vill säga mycket folk och nöjda utställare, avslutar han.

lisaharkman

 lisa@svenskmediakonsult.se