Nya Residensparken har invigts

Nya Residensparken öppnades upp för allmänheten med en invigningsfest den 3 juni. En ny inbjudande entré, öppna gräsytor, perenna planteringar och en sandstrand med solstolar sammanfattar den nya parken.

–Folk som varit här har av kommentarerna att döma varit supernöjda, det känns som att folk har längtat efter det här, säger Louise Thyberg, projektledare och landskapsarkitekt på Karlstads kommun.

Louise Thyberg, projektledare, och Markus Gustavsson, projektchef på Sten & Vägarbeten, vid invigningen av nya Residensparken.

PARK. Stora delar av Residensparken blev förstörd när restaurang Båten, som tidigare hade sjunkit, bärgades. Som tillfällig lösning anordnade kommunen en strandyta med solstolar med utsikt mot älven. Stranden blev emellertid så pass populär att kommunen lät den bli ett permanent inslag i parken, om än i mer ordnad form. 

–Vi har försökt kombinera modernt strandhäng med den här hundraåriga historiska parken. Det var en spännande utmaning att få till detta möte på ett snyggt och naturligt sätt, säger Louise Thyberg, projektledare och landskapsarkitekt på Karlstads kommun.

Andra inslag som tillkommer med den nya parken är en tydlig och inbjudande entré i korsningen Älvgatan-Järnvägsgatan. En halvcirkelformad gångbana, som även funnits historiskt sett, leder ner mot älvkanten och grönytor. Parken omgärdas av breda planteringar, och det finns gott om belysning, för att skapa en trygg och trivsam plats. Ovanför sandstranden finns ljusslingor för att skapa en mysig känsla även på kvällen.

Något som också är nytt är de perenna planteringarna som har ersatt sommarväxterna.

– För att få en mer hållbar växtlighet och kunna stärka den biologiska mångfalden har vi nu perenna växter. Till exempel har vi salvia och näver, det är sådant som pollinatörer som fjärilar och bin tycker om, förklarar Louise.

INVIGNING

Upprustningen av Residensparken påbörjades i september förra året och den 3 juni var det alltså dags för invigning. Stort intresse visades och de 800 isglassarna som delades ut tog slut i ett nafs. Till skön beachmusik från dj och invigningstal av Henrik Lander, ordförande i teknik- och fastighetsnämnden, kom folk i alla åldrar och beskådade den nya parken.

–Folk som varit här har av kommentarerna att döma varit supernöjda, det känns som att folk har längtat efter det här.Det verkar som att de tillägg och ändringar vi har gjort fungerar bra i sitt sammanhang, nästan som om de alltid har funnits, säger Louise.

Helena Lundberg

 helena@svenskmediakonsult.se